Sınavda Başarılı Olmanın Yolları

18.01.2022 170

SINAVLARDA BAŞARILI OLMANIN İPUÇLARI

 Öğrencilerin başarısını taçlandıracağı ve çalışma sürecinin meyvesini alabileceği sınavlar, her ne kadar tek başına yeterli bir ölçek olmasa da hedefe giden yolda gelecek için büyük önem taşıyor. Sınavlarda başarılı olmanın yolları hakkında bilgi sahibi olmak isteyen öğrenciler hem sınav hazırlık sürecine hem de sınav anında yapılması gerekenlere odaklanıyor.

Sınava hazırlık sürecinde ters motivasyondan kurtulmak başarılı olmak için gereken özgüveni sağlayan adımlardan biridir. Yani "Sınavda başarılı olamıyorum, çok çalışıyorum ama yapamıyorum." Şeklindeki olumsuz düşüncelerden kurtulmak ve bunların yerine daha olumlu cümleler kurmak sınava daha iyi konsantre olmanızı  sağlarken motivasyonunuzu da tetikleyecektir.

Sınavlarda Başarılı Olmak İçin Sınav Öncesi Nasıl Hazırlık Yapmalı?

 Öğrenim süreci içerisinde planlı ve programlı çalışmak başarılı olmanın önemli adımlarından biridir. Hızlı ders çalışmak verim getirmeyecektir. Bu nedenle ders çalışma süresi belirlemek, bir program oluşturmak, bu programa sadık kalmak çalışılan konulardan daha çok verim almayı sağlar.

Sisteme hakim olmak ve sınavın özelliklerini detaylarıyla bilmek de başarı koşulları arasında sayılır. Sınav sisteminin ne istediğini bilmek ve hangi derse ne kadar zaman verileceğini belirlemek öğrencinin daha az problemle karşılaşmasını sağlayacaktır.

Sınavda başarılı olmak için sınav öncesi dönemde öğrencinin hem fiziksel hem de zihinsel olarak dinlenmiş olması son derece önemlidir. Yorgunluk ve uykusuzluk başarıyı olumsuz etkileyecektir. Ayrıca sınav günü ebeveynler çocuklarına destekleyici ve moral verici sözler söyleyerek onları sınava motive etmelidir.

Sınav Esnasında Başarılı Olmak İçin Ne Yapılmalı?

Sınavda başarılı olmanın yolu sadece sınav öncesi hazırlık süreci ile sınırlı değildir. Sınav esnasında da dikkat edilmesi gerekenler sayesinde başarı oranını artırmak mümkündür. Sınav sürecini verimli kullanmaya dikkat etmek ve soruları tam olarak anladıktan sonra çözmek önemlidir.

Sorularda her zaman sonuca kalemle ulaşmak ve küçük işlemleri bile kalemle yapmak yanlış yapma riskini azaltacaktır. Sınav esnasında sürekli süreye bakmak sınava odaklanmayı zorlaştıracaktır. Sınavda başarı için kendine güvenmek, odaklanmak ve stresi kontrol etmek önemlidir.