Rehber Öğretmen Kimdir?

Rehber Öğretmen Kimdir?

REHBER ÖĞRETMEN KİMDİR?

Rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlar bir okulun ilk yardım kutusudur. Her zaman ve her duruma karşı mutlaka bir ilk yardım çantaları vardır ellerinin altında. Peki bu ilk yardım çantasında neler bulunur, gelin hep beraber bakalım.

Öncelikle rehber öğretmenlerin ilk yardım çantasında dört açılmış kocaman gözler vardır.Bu gözlerle öğrencilerine bakarlar uzun uzun. Kimi zaman öğrencilerinin mutluluğunu, kimi zaman hüznünü, kimi zaman korkusunu, endişesini görürler bu gözlerle. Sonra öğrencilerini dikkatle dinlemeye hazır kulakları vardır. Her bir öğrencisinin ne söylediğini can kulağı ile dinlemeye çalışırlar. Öğrencilerini dinlerken onları anlamaya özen gösterirler. Sizi gülümseyerek karşılayacak yüzleri, sizlere fikir verecek, yol gösterecek dilleri vardır. Bir de kocaman bir paket peçete bulunur çantalarında. Hayat bu ya yoruluruz, düşeriz, kalkarız, üzülürüz, ağlarız. Rehber öğretmenler öğrencilerinin göz yaşlarını silmek için ilk yardım çantalarında peçete saklarlar daima. Bir de yapılan yanlışları silmek için küçük bir silgileri vardır. Her zaman yol doğru gitmez, kimi zaman yanlışlar yaparız. Rehber öğretmenler de bu yanlışı silip yerine doğrusunu bulmak için öğrencilerine yol gösterirler. Rehber öğretmenlerin çantalarında bir de küçük yapboz parçaları vardır. Bazen problemlerimizi tek başımıza çözemeyebiliriz bu durumlarda birilerinden yardım isteyebiliriz. Eğer derslerinizle, arkadaşlarınızla, abinizle-ablanızla-kardeşinizle ya da annenizle-babanızla ilgili problemleriniz olursa ve rehber öğretmeninizden yardım isterseniz birlikte çözmeyi deneyebilirsiniz. Bazen düştüğünüzde bazen de arkadaşlarınız üzücü şeyler söylediklerinde yaralanabiliriz. İşte böyle durumlarda rehber öğretmeninizden yardım isteyebilirsiniz diye çantalarında her zaman yara bandı taşırlar. Tüm çocukları korumak ve sevmek rehber öğretmenlerin işlerinin en önemli parçasıdır. Bu yüzden kocaman bir kalbe ihtiyaç duyabilirler.

Ayrıca tüm bunları yaparken sizin sır öğretmeniniz de olurlar. Rehber öğretmeninizle paylaştıklarınızın gizli kalması için sadece kendilerine ait bir odaları vardır. Siz bu odaya girdiğinizde rehber öğretmeniniz için özelsiniz, değerlisiniz, biriciksiniz. Danışmalarınız esnasında rehber öğretmen öğrencilerine karşı empati ile yaklaşır, onları anlamaya çalışır, yargılamaz, gönüllülük esasına uygun davranır. Öğrencisi neyi ne kadar anlatmaya hazır ve gönüllüyse bunu kabul eder, cesaretlendirir. Rehber öğretmenleriniz her zaman sorun odaklı değildir, iyi şeyler olduğunda da onlarla paylaşabilirsiniz.

Ayrıca rehber öğretmenler okulda öğrenci velilerine, öğretmen ve idarecilere de müşavirlik hizmeti verirler. Velilerin çocuklarının dönemlerine uygun daha sağlıklı şekilde bir ilişki kurmaları için onlara destek olurlar.

Rehber öğretmenlerinizden aile, okul, arkadaşlık, meslek tanıtımı, gelecek kaygısı, üst öğrenim kurumları gibi konular hakkında bilgi alabilirsiniz. Rehber öğretmeniniz ihtiyaç duyduğunuz konularda size destek vermek ve sizi bilgilendirmek için hazır bekliyor olacaktır.

18.01.2022 304

18-01-202218-01-202218-01-2022